От повече от едно денонощие израелски сухопътни сили оперират в Газа.

...
От повече от едно денонощие израелски сухопътни сили оперират в Газа.
Коментари Харесай

Нетаняху: войната навлиза във втора фаза

От повече от едно денонощие израелски сухопътни сили оперират в Газа. На този декор министър-председателят Бенямин Нетаняху съобщи, че боевете ще бъдат " дълги и сложни ". Но ние сме готови за това, увери той на конференция след среща със фамилиите на заложници, държани в Газа.

Той заяви още, че сухопътната интервенция на израелските войски в линията Газа е " втората фаза " във войната против ислямистка организация Хамас. Целта на интервенцията е да се унищожат военният капацитет и управителните структури на Хамас и да бъдат върнати заложниците вкъщи. Победата над Хамас е " екзистенциален тест " за Израел, уточни Нетаняху и прикани цивилното население на линията Газа да се реалокира в безвредни региони.

Подготвя се замяна на заложници и пандизчии

Според министър-председателя на Израел контактите за освобождение на заложниците ще продължат по време на сухопътната атака. Ще бъдат положени всички старания за освобождението на повече от 200-те заложници, държани от Хамас. Нетаняху съобщи, че концепцията за замяна на заложници с палестински пандизчии е била разисквана в израелския боен кабинет. Той обаче отхвърли да даде повече детайлности, защото това би било контрапродуктивно.

Нетаняху също по този начин упрекна Хамас, че употребява лечебни заведения като командни центрове и заяви, че 90 % от военния бюджет на ислямистите идва от Иран. Хамас е оповестена за терористична организация освен от Израел - Съединени американски щати, Германия и други страни също я считат за такава.

" Катастрофален неуспех "

Председателката на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Миряна Сполярич осъди филантропичната обстановка в Газа. Хората в обсадената крайбрежна линия спят или в спонтанни убежища, или навън и разполагат с малко храна и вода, акцентира тя.

" Това е пагубен неуспех, който светът не трябва да толерира. Напълно недопустимо е цивилното население в линията Газа да няма несъмнено място, където да отиде по време на масираните бомбардировки ", съобщи Сполярич. Пред лицето на този " трагичен въоръжен спор " е " от решаващо значение всички страни да съблюдават интернационалното филантропично право ", акцентира тя.

Постепенно се възвръщат интернет връзките

Рано сутринта в неделя от Центъра за мониторинг на интернет Netblocks оповестиха, че интернет услугите в линията Газа постепенно се възвръщат. Това сочат данни от мрежата в действително време. В петък, когато Израел ускори бомбардировките и сухопътните си интервенции против Хамас, интернет беше пресечен в множеството елементи на крайбрежната територия.

Предлагаме Ви и това видео на Дъждовни води:

Израел: Кибуц Бе'ери - в памет на ужаса от 7 октомври

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР